Badamy, precyzyjnie, dokładnie, szybko, po konkurencyjnych cenach, zgodnie z normami klienta: żywność, pasze, tworzywa sztuczne, materiały budowlane metale, paliwa.
Przykładowe możliwości naszego laboratorium chemicznego:
- ważenie na wagach analitycznych z dokładnością do 0,00000 g
- oznaczanie temperatury topnienia
- pomiar współczynnika załamania światła
- pomiar lepkości
- analizy HPLC (wysokosprawnej chromatografii i cieczowej) substancji organicznych i nieorganicznych. Rozdział na kolumnach i detekcja za pomocą detektorów: masowych (MS/MS quadropul), UV/VIS, diodowych, fluorescencyjnych, elektrochemicznych.
- analizy GC (chromatografii i gazowej) substancji lotnych (alkoholi, estrów, ketonów). Rozdział na kolumnach i detekcja za pomocą detektora UV/VIS.
- analizy spektrofotometryczne bezkontaktowe potwierdzanie tożsamości zw. organicznych z wykorzystaniem bliskiej podczerwieni NEAR IR
- analiza elementarna jakościowa i ilościowa
- pomiar pH
- pomiar przewodności cieczy
- miareczkowanie
- oznaczanie zawartości wody metodą Karla-Fischera
- temperatura krzepnięcia do -50 st. metoda CFPP (cold filter plugging point) dla paliw
- analiza pierwiastkowa metali rentgenowska
- spalanie i badania popiołów
- skręcalność optyczna
- wirowanie pod próżnią
- suszenie pod próżnią
- oznaczanie twardości tabletek
- oznaczanie ścieralności tabletek
- oznaczanie rozpadu tabletek
- oznaczanie uwalniania subst. czynnej z tabletek
- oczyszczanie na kolumnach SPE
- badanie pieczywa
- oznaczanie chlorków
Przykładowe możliwości naszego laboratorium mikrobiologicznego:
- Badania mikrobiologiczne żywności metodami akredytowanymi przez PCA:
- ogólna liczba drobnoustrojów
- obecność Salmonella
- liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli
- obecność Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium (świeże mięso drobiowe)
- obecność Listeria monocytogenes
- Badania mikrobiologiczne próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością (wymazy czystościowe)
- Badanie czystości mikrobiologicznej produktów leczniczych, wyrobów medycznych, materiałów wyjściowych i opakowaniowych
- Badanie jałowości produktów leczniczych
- Kontrola mikrobiologiczna środowiska produkcyjnego
- Badanie czystości mikrobiologicznej kosmetyków